Yin Yoga

Yin Yoga is in Nederland inmiddels enorm populair. De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten; ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In eerste instantie zijn de houdingen bedoeld om langer in de Lotushouding te kunnen blijven mediteren, maar het is vooral fijne lichaamsbeweging voor wie een zittend beroep heeft.
 
Grenzen verkennen en verleggen met Yin
In Yin Yoga worden posities langer vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf beter te voelen. Het is dan ook het relatief rustige karakter van een les Yin Yoga dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.
 
Spieren en bindweefsel
Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin Yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. ‘Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je de rek voelt’. In zijn boek Yin Yoga: Outline of a quiet practice legt Paul Grilley, de grondlegger van Yin Yoga, dat verschil uit: ‘Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.’ De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. ‘Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt,’ stelt Grilley. ‘Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Je ziet het bij atleten. Zij beëindigen hun carrière niet vanwege gebrek aan de spieren, maar door problemen met hun gewrichten. Yin Yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.
Yin: zittende en liggende oefeningen

Ook wie geen topsporter of primaballerina is, heeft baat bij Yin Yoga. Als je een zittend beroep hebt bijvoorbeeld, belast je de gewrichten en het bindweefsel in je bekken en rug. Je spieren zijn constant aan het werk om je lichaam rechtop te houden. Daardoor verkorten ze. Bij Yin Yoga laat je die spieren juist los. De houdingen worden daarom zittend of liggend uitgevoerd. Yin Yoga kun je het beste ’s morgens beoefenen. De spieren zijn dan nog stijf, waardoor je sneller bij de bindweefsels en gewrichten komt. 

Yang Sport
Yin Yoga kan een mooie aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. Voor de juiste balans tussen beide bestaat een Yin Yogales uit een afwisseling van langer vasthouden Yin houdingen en korte Yang posities. 

SportStudio Dokkum

Bocksmeulen 33a

9101 RA DOKKUM

KvK nummer

81803559

BTW nummer

NL862225644B01

Openingstijden

Maandag
08:00 - 21.30
Dinsdag
08:00 - 12:00
14:00 - 21.30
Woensdag
08:00 - 21.30
Donderdag
08:00 - 12:00
14:00 - 21.30
Vrijdag
08:00 - 21.30
Zaterdag
09:00 - 13:00
Zondag
10:00 - 13:00