Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga is een dynamische vorm van yoga en is momenteel de meest voorkomende yogastijl. Vinyasa wordt ook wel Flow Yoga genoemd. Je flowt van van de ene naar de andere houding op de beweging van de ademhaling.
Vinyasa betekent dan ook letterlijk ‘dingen in de juiste volgorde zetten’ en ‘verbinding van beweging en ademhaling’.

Vinyasa Yoga is een actieve vorm van yoga en valt daarom onder Yang Yoga.

Vinyasa Yoga stamt af van Ashtanga Yoga. Waar Ashtanga Yoga een vaste serie aan yogahoudingen kent en je hier niet van kan afwijken, is Vinyasa Yoga vrijer en is er meer ruimte voor creativiteit.
Er is binnen deze yogastijl geen strikte volgorde die je moet volgen, waardoor de invulling van de les elke keer anders is. De ene keer ligt de focus op je hele lichaam, de andere keer op balans en de andere keer weer op achteroverbuigingen.
Maar de focus bij Vinyasa Yoga kan ook gebaseerd zijn op het moment van de dag of bijv. de stand van de zon of van de maan. Ook het gebruiken van thema's (zoals de seizoenen) kan de flow van de les bepalen.

Ga je naar een Vinyasa Yogales, verwacht dan een krachtige les waarin je je lichaam echt aan het werk zet. Door de verschillende houdingen en de dynamische manier van bewegen, merk je dat je concentratie en focus nodig hebt. Vinyasa Yoga versterkt hierdoor zowel je lichaam als je geest.
Deze yogastijl gaat over:
Fysieke kracht
Flexibiliteit
Uithoudingsvermogen

Maar wat echt centraal staat, is de yoga ademhaling. De meeste aanwijzingen die worden gegeven bij een Vinyasales, gaan over de ademhaling. In het begin is dit misschien lastig, maar je zult merken hoe vaker je deze yogavorm doet, hoe fijner dit voor je gaat voelen: Meditatie in beweging.

Houdingen vanuit de Zonnegroet vormen de basis van de Vinyasa les, deze worden opeenvolgend achter elkaar herhaald. Daarna volgen losse asana’s, om variatie binnen de flow toe te kunnen passen. Weet dat je altijd terug mag keren in een childspose (de kindhouding) om even te ontspannen. Het is dapper wanneer je hiervoor kiest, want dit betekent dat je goed luistert naar de signalen van je lichaam. 

Je begint de les rustig waarna de les opbouwt naar de meest uitdagende houdingen. Vanuit deze uitdagende houdingen ga je naar wat rustiger houdingen om af te koelen en tot slot sluit je af met Savasana, de eindontspanning.

Vinyasa Yoga is een stijl waar je niet veel yogaprops voor nodig hebt. Eigenlijk heb je alleen lekker zittende kleding nodig en misschien 2 yogablokken. 

Heb je nog nooit yoga gedaan en wil je dit proberen voor de ontspanning en de beweging? Dan is Vinyasa Yoga een fijne stijl om mee te beginnen. Deze stijl is voor elk niveau, waardoor je op jouw niveau alles leert over deze heerlijke yogastijl.

”The rhythm of the body, the melody of the mind & the harmony of the soul create the symphony of life.” (B.K.S. Iyengar)

SportStudio Dokkum

Bocksmeulen 33a

9101 RA DOKKUM

KvK nummer

81803559

BTW nummer

NL862225644B01

Openingstijden

Maandag
08:00 - 21.30
Dinsdag
08:00 - 12:00
14:00 - 21.30
Woensdag
08:00 - 21.30
Donderdag
08:00 - 12:00
14:00 - 21.30
Vrijdag
08:00 - 21.30
Zaterdag
09:00 - 13:00
Zondag
10:00 - 13:00