hermes

Kundalini Yoga

Ben je op zoek naar ontspanning, rust en meer balans in je leven? Dan is yoga wat je zoekt! Yoga is al een eeuwenoud bestaand systeem dat met het lichaam als uitgangsount de geest tot rust brengt. In deze veeleisende tijden kan dat behoorlijk nodig zijn! De uitdagende houdingen en rustgevende ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je je veel bewuster wordt van je lichaam en haar processen, maar tegelijkertijd zul je de wisselwerking met je 'mind' merken. De ontspanning die je op het einde van de les gaat ervaren werkt ook door in je dagelijkse leven, zodat je de stress veel beter kan weerstaan waardoor je lekkerder in je vel zit. Enkele voordelen van yoga op een rijtje: * Goed figuur * Spieropbouw * Krachtopbouw * Verbetering uithoudingsvermogen * Leningheid * Balans * Detox * Verbetering spijsvertering * Verbetering ademhaling * Optimale werking van organen en lichaamssystemen * Evenwicht tussen lichaam en geest * Innerlijke rust * Verbetering concentratievermogen * Vitaliteit * Diepere slaap * Innerlijke kracht

Kortom, het volgen van yoga heeft een bijzonder positieve uitwerking op je levensstijl. Weet je nu wat het mooie is? Je hoeft helemaal niet lenig te zijn voor yoga. Dit wordt je namelijk vanzelf! Veel belangrijker is, dat je juist met je eigen mogelijkheden als uitgangspunt werkt. Het is niet belangrijk hoe ver je in een bepaalde houding kunt komen; wat wezenlijker is, is of je met je volle aandacht kunt verkennen (en erkennen) waar je grenzen liggen. Yoga doe je niet om te 'worden', maar om te 'zijn'; precies daar waar je bent.

O ja, nog handig om te weten als je van plan bent om naar een yogales te komen: Begin de les nooit met een volle maag. Zorg dat je sokken en een vest of trui meeneemt, om warm te blijven bij de ontspanning aan het einde van de les. Meld eventuele blessures van tevoren even aan je yogaleraar. In verwachting? Van harte gefeliciteerd! Het is goed om te weten dat niet alle soorten yoga geschikt zijn als je zwanger bent. Teveel hitte, overstretching, diepe twists, bandhas, enzovoort, kunnen mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van jou en je baby. Je kunt tijdens je zwangerschap heel goed aan yoga doen, zolang de yogadocent deskundig is op dit gebied. Onze docente is niet specifiek opgeleid om zwangerschapsyoga te geven. Wij verwijzen je dan ook graag door naar de zgn. zwangerschapsyoga elders in de regio.


Kundalini Yoga, zondag om 11.00 uur
 
Kundalini Yoga is een dynamische yoga waarin lichaamshoudingen (asana's) van inspanning naar ontspanning zich afwisselen met ademhalingstechnieken (pranayama), klank (mantra's), handhoudingen (mudra's). Afsluitend een meditatie met de aandacht bij een concentratiepunt, de ademhaling of een klank.
 
Kundalini Yoga wordt de yoga van het bewustzijn genoemd, het kan je dieper in contact brengen met jezelf. De oefeningen kunnen je zenuwstelsel versterken. Het houdt je gezond en soepel en geeft je meer energie en ontspanning.
 
Kundalini is de levensenergie die in ons lichaam aanwezig is en door de yoga-oefeningen en de meditatie kun je die laten ontwaken. Yoga betekent eenheid, in verbinding staan met je omgeving.
 
De Kundalini Yoga wordt bij SportStudio Dokkum gegeven door Tatjana Mon. Zij geeft ook les in Leeuwarden en ze heeft de Kundalini in Dokkum behoorlijk knap op de kaart gezet!


Zo
Tatjana